#studentlaTUIASI – de ce să alegi Universitatea Tehnică?

E greu de găsit un singur motiv, simplu, ca soluție la întrebarea – de ce să fii student al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)? Însă putem să încercăm să o luăm inginerește și să vedem dacă găsim un răspuns complex, dar din care fiecare să-și extragă propriul răspuns, care să fie îndeajuns pentru.

Așadar, de ce să fii #studentlaTUIASI?

În primul rând, pentru viitorul tău

Dacă ajungi să citește rândurile acestea înseamnă că ai urmat, în mare parte, în liceu, un profil real sau parțial real. Bazat pe calcule și știință, pe logică și argumentații; pe faptul că pentru fiecare problemă există o soluție și pentru fiecare blocaj există o rezolvare. A fi arhitect sau inginer asta înseamnă: a fi în mijlocul rezolvării problemelor. Dar mai înseamnă și ceva mult mai puternic, ceva ce inginerii poate n-o spun suficient de des: înseamnă să fii în mijlocul unei echipe. Nu lucrezi singur dintr-un birou toate problemele lumii: combați idei, treci bariere una câte una, ca o rotiță într-un angrenaj. N-o să fie ușor, ritmul va fi mereu alert, programul întotdeauna aglomerat și veți fi mereu expuși în fața tuturor: inginerii și arhitecții sunt ca portarii în sporturi, când fac o greșeală, o vede toată lumea.

În momentul de față, deficitul de ingineri din România este uriaș, pe toate domeniile. Sunt cifre din diferite statistici care spun că în momentul de față s-ar găsi locuri de muncă bine plătite pentru peste 100.000 de tineri specializați într-una dintre cele aproape 150 de specializări (în română și engleză) de la cele 11 facultăți de la #TUIASI. Și la nivel internațional, deși sperăm, cu toții, să vă continuați activitatea în România, cererea de ingineri este de câteva ori mai mare.

Dar ce înseamnă locuri de muncă bine plătite?

Înseamnă salarii mai mari decât în alte domenii direct de la angajare, cu zero experiență, la terminarea facultății. Sunt domenii cu foarte mare căutare, unde salariile nete, în mână, sunt de peste 1.000 de euro încă de la angajare și unde cresc exponențial. Dar un inginer cu recomandarea facultății bine făcute în spate, care a păstrat legătura cu diferiți angajatori din timpul studiilor, poate câștiga cu siguranță încă de la angajare măcar salariul mediu pe economie în orice domeniu sau specializare.

La TUIASI există parteneriate la toate facultățile cu cele mai importante firme angajatoare din domeniu, majoritatea din Moldova, dar și din întreaga țară, care au venit să renoveze laboratoare în parteneriat cu universitatea, oferă burse studenților, oportunități de practică, în multe cazuri de tip internship plătit, dar și care participă la susținerea tezelor de licență, pentru a recruta direct de la absolvire cei mai buni candidați pentru companiile lor.

Ca absolvent al TUIASI nu intri direct în companii, dacă nu-ți dorești asta. Avem mai multe programe de start-up-uri câștigate pe proiecte europene unde au fost finanțate chiar planuri de afaceri ale studenților universității, avem o Societate Antreprenorială Studențească care să vă ghideze să dați viață afacerilor și apoi să vă întoarceți la alți studenți ai universității, care să învețe din experiența voastră.

În al doilea rând, pentru tradiția universității

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este continuatoarea unei școli tehnice de tradiție, probabil cea mai veche din România. Sunt două mari repere pe care universitate le păstrează pentru a marca această tradiție

1813  În acest an Gheorghe Asachi, una dintre cele mai mari minți ale generației sale, înființează la Iași prima școală de ingineri hotarnici și civili cu predare în limba română, care devine nucleul învățământului tehnic superior din Moldova. E un moment istoric nu pentru că în acel moment și-ar fi propus cineva să facă o Politehnică în România, fiindcă eram departe de trendurile din Vest, unde la nivelul anului 1800 erau deja universități cu tradiții de secole; este un moment istoric fiindcă în acea perioadă, la Iași, era o guvernare fanariotă și învățământul se desfășura în limba greacă. Acest nucleu a continuat apoi în Academia Mihăileană, înființată în 1835, precursoarea Universității din Iași, fondată în 1860, a cărei continuatoare este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”;

1937  În martie, după proteste, muncă de convingere și un proces la care au contribuit asiduu studenți și profesori, Parlamentul votează Legea Învățământului, iar învățământul tehnic superior tehnic se concretizează la Iași prin înființarea Școlii Politehnice: singura care era abilitată să dea diploma de inginer. Școala Politehnică devine Institutul Politehnic ce se transformă în Universitatea Tehnică din Iași, purtând încă din 1937 numele lui Gheorghe Asachi, recunoscut în Moldova și în România ca fiind întemeietorul învățământului superior tehnic.

Astăzi, Universitatea Tehnică este indexată în permanență, pe locuri fruntașe, în cele mai relevante topuri cu privire la cercetarea științifică din lume, Campusul „Tudor Vladimirescu” este un oraș în inima orașului, unde peste 8.000 de studenți locuiesc împreună, lucrează împreună, contribuie la munca din campus și au grijă unii de ceilalți. Este și un campionat de fotbal desfășurat după sistemul din Liga 1, la care participă echipe formate din studenți din fiecare cămin.

În al treilea rând, pentru Iași – orașul studenției tale

Iașul este nu doar un puternic centru universitar, dar și orașul perfect să-ți trăiești cei mai frumoși ani ai vieții – cei ai studenției. E un oraș care trăiește prin studenți și care are ceva de oferit fiecăruia: cultură, sport, viață de noapte.

Sute de artiști și sute de mii de oameni din toată lumea vin anual la Iași la festivalurile de muzică Afterhills și Rocanotherworld, la Hangariada, singurul festival de artă și zbor din țară, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) și nu în ultimul rând Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Cântăreți și trupe precum Faithless, Morcheeba sau ATB și scriitori precum Richard Ford, Jonathan Franzen sau Svetlana Aleksievici au urcat pe scenele Iașului.

Viața de noapte se împarte, în mare, între Tudor, campusul în care vei sta, și centrul orașului, două cartiere pline de viață în care găsești baruri și cluburi pentru toate gusturile și buzunarele. Vineri seara, după o săptămână de cursuri, laboratoare și proiecte, ieși din cămin și în câteva minute ești într-unul dintre localurile din campus. Nu-ți place? Mergi în următorul, pe malul Bahluiului. Te-ai plictisit? Imediat ai ajuns în centru, „La Cub” sau „La Spirală”, o zonă subterană cu alte zece baruri și cluburi în care să-ți faci prieteni noi de la celelalte universități ieșene. Pe lângă aceste două zone, mai găsești zeci de diverse localuri în Copou, în zona Palas sau, în sezonul cald, pe malul lacului Ciric. La finalul serii iei un taxi sau un Uber și în câteva minute ești acasă.

Opera, Filarmonica, Teatrul, institutele culturale, muzeele și bibliotecile ieșene așteaptă să le descoperi. Piese clasice cu decoruri impunătoare, adaptări moderne și minimaliste, proiecte underground, teatru senzorial, puneri în scenă și performance-uri în cafenele sau hale industriale – amatorul de teatru în toate formele sale are săptămânal ceva de experimentat în Iași. Apoi sunt concertele de muzică de cameră, serile de jazz, recitalurile de poezii, expozițiile și instalațiile.

Ești pasionat de mâncare? Și din punct de vedere culinar, orașul are multe de oferit, de la bucătărie tradițională românească, la preparate de peste Prut sau rusești și alte bucătării internaționale, mediteraneană, asiatică sau spaniolă. Ai multiple opțiuni în food court-urile din mall-urile Iulius și Palas sau, dacă vrei să mănânci la cămin, la un serial, poți folosi un serviciu de delivery precum FoodPanda, Takeaway sau Glovo. (atunci când nu mergi la cantina din campus, unde studenții spun că e cea mai ieftină și bună mâncare din tot orașul)

Nu-ți neglija sănătatea și îngrijește-ți corpul, ca să te poți bucura în cea mai bună formă de anii studenției. Profită de oportunitățile sportive pe care ți le oferă Iașul, începând chiar cu campusul în care vei sta, unde găsești terenuri de sport în aer liber și unul închis, plus săli de fitness, aerobic, forță. Ieși la alergat pe malul Bahluiului, în jurul lacului Ciric, în Copou sau pe stadion și deplasează-te cu bicicleta sau trotineta, orașul fiind conectat prin piste de bicicletă. Exersează-ți skill-urile de cățărare la una dintre sălile de escaladă, practică artele marțiale la unul dintre cluburi, mergi la zumba, pilates sau kangoo jumps sau înscrie-te la cursuri de yoga în aer liber.

Devino #studentlaTUIASI!
Menu