7 motive să alegi TUIASI

Modelezi viitorul cu specializări în inginerie și arhitectură

Internet of things, smart city, machine learning, smartphone. Mașini care se conduc singure, țesături indestructibile, clădiri care rezistă celor mai mari cutremure. Inteligența artificială. Toate conceptele viitorului, o parte dintre ele devenite realități ale prezentului, au la bază ingineri și arhitecți. Ca o armată de furnici, de la proiectanți la executanți, de la concept la prototip, totul este construit de oameni care au o pregătire temeinică în domeniile tehnice. Dar și soft skills precum abilități de management și lucru în echipă, fiindcă e greu și pentru MIT sau Oxford să predea mereu doar în domeniile viitorului. Sunt locuri în care oameni sunt învățați cum să învețe, cum să se adapteze, care au o înțelegere tehnică a unor concepte și care se pot adapta pentru specificul unui anumit domeniu. E simplu să vă spunem că TUIASI este a doua universitate cu profil tehnic din țară în clasamentele internaționale în domeniul cercetării și inovării, dar asta nu explică în întregime importanța pe care o are Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Aici se pregătesc oamenii care au șansa să decidă cum va arăta viitorul și care-l vor putea modela după bunul lor plac. Există un deficit imens, de peste 250.000 de ingineri, în România, dar companiile transmit an de an același mesaj: că preferă absolvenți bine pregătiți, cu studiile finalizate, care sunt învățați să învețe, decât să ia ei oameni și să-i școlească de la zero.

Faci cercetare științifică în laboratoare de înaltă performanță

În ultimii ani, universitatea a strâns și mai puternic legăturile cu mediul de afaceri, legături formate de mai bine de 20 de ani, care există și astăzi. În ultimii ani, aceste companii private au investit sute de mii de euro pentru a moderniza laboratoarele universității, existând și o serie de programe de studiu, în special la nivel de masterat, creionate împreună cu specialiștii din industrie. Mai mult, există și teme de doctorat gândite să ajute la dezvoltarea liniilor de lucru sau a diversificării produselor din companiile care activează în Iași. De aceea procentul de angajare al absolvenților TUIASI încă de la finalizarea studiilor este de peste 80%, majoritatea în companii cu sediu în Iași, dar cererea este mult mai mare în unele domenii decât numărul de absolvenți care finalizează studiile. Iar venitul mediu lunar al absolvenților din toate domeniile celor 11 facultăți ale universității depășește în foarte multe cazuri 1.500 de euro, aproape dublul salariului mediu în România, cu vârfuri de salarizare trecând în multe cazuri de 10.000 de lei.

Studenții decid cum arată universitatea

La TUIASI studenții sunt implicați și în discuțiile legate de viitorul universității. Dincolo de procentele de reprezentativitate, respectiv 25% în structurile de conducere de la nivelul facultății sau a Senatului, la Universitatea Tehnică studenții au fost implicați în multe dintre proiectele majore care au schimbat felul în care arată, spre exemplu, campusul studențesc. Mai multe parcele de spațiu verde dintre cămine au fost revitalizate pe baza proiectelor depuse de studenții de la Arhitectură, relevant fiind exemplul zonei dintre căminele T3 și T4. O zonă neiluminată, folosită de studenți pentru a scurta drumul spre facultăți, a fost transformată radical într-un spațiu de petrecere a timpului liber, cu balansoare, o zonă de fitness în aer liber, alei pavate și dale înierbate și foarte bine iluminată. Proiectul studenților prevedea folosirea exclusiv a materialelor reciclate: bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni etc. Cea mai inovativă idee a fost însă plasa care iluminează noaptea peste tot spațiul dintre cămine – o instalație electrică cu becuri led făcută manual, becurile fiind amplasate în borcanele de zacuscă primite de studenți de-a lungul anilor în pachetele de acasă.

Mănânci în cea mai modernă cantină din Iași

Deși nu este de departe primul lucru la care te-ai gândi atunci când alegi universitatea la care-ți vei forma viitorul, e important să știi că ai unde mânca o masă caldă și că sunt servicii de calitate. Doar că la TUIASI, aceste servicii excelează; practic poți mânca pârjoale aproape la fel de bune ca cele de acasă la cele mai bune prețuri din oraș. Cantina este și una dintre cele mai mari din Iași. Aflată exact în inima campusului, studenții ajung în cel mult zece minute de la cel mai îndepărtat cămin mergând pe jos. De-a lungul timpului s-au implementat mai multe sisteme care să vină tocmai în sprijinul studenților: sunt mai multe puncte de încasare, unele exclusiv pentru plata cu cardul, iar meniul zilnic e publicat online, cu toate prețurile actualizate, pe campus.tuiasi.ro.

Studiezi oriunde în lume cu o bursă Erasmus+

Universitatea Tehnică are peste 500 de parteneriate încheiate cu instituții de învățământ superior din toată lumea, de pe aproape toate continentele, fiind instituții de prestigiu, cu profil tehnic, de unde au pornit cele mai cunoscute și îndrăznețe proiecte de reconfigurare a lumii în care trăim. Programele Erasmus+ au deschis porțile pentru mii de studenți ai universității către culturi și orizonturi noi, au permis cooperarea internațională pe proiecte de studiu, de cercetare, și au format relații care au rezistat probelor timpului. Într-un stagiu Erasmus ești sprijinit de TUIASI nu doar la nivel de program general, cu bursa lunară obținută în cadrul proiectului, legăturile cu universitatea gazdă etc., ci beneficiezi și de know-how-ul angajaților TUIASI, care au sprijinit și consiliat individual miile de studenți care au plecat până acum cu astfel de stagii internaționale, încă dinaintea fondării proiectului Erasmus.

Vizitezi cea mai frumoasă bibliotecă din lume

Aflată în Palatul Universitar din Copou, pe care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” îl împarte cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, sala de lectură a sediului principal al Bibliotecii TUIASI este unul dintre cele mai frumoase locuri din Iași. Când pășești înăuntru deschizi o fereastră în timp – arcadele înalte sunt luminate de ferestre mari cât aproape întregul perete, pe toată lungimea sălii, iar scările de lemn par crescute din podea până la etajul superior încărcat cu tomuri vechi. Pe boredpanda.com a fost votată pe locul I din lume ca frumusețe, într-un clasament deschis tuturor celor care accesau siteul, dar noi, la Iași, știm că este cu siguranță cea mai frumoasă legătură a orașului cu trecutul. Biblioteca este dublată și de cea mai veche și mai impunătoare aulă din Iași, aflată chiar sub sala de lectură din Palatul Universitar, cele două fiind dovezi incontestabile că Iașul este primul centru universitar din România. Iar conservarea lor până astăzi în aceeași formă arată și faptul că Universitatea Tehnică, deși dezvoltă proiecte de cercetarea științifică în domeniile viitorului, va fi mereu o bornă istorică în dezvoltarea învățământului superior în România.

Trăiești în Campusul „Tudor Vladimirescu”, un oraș în mijlocul Iașului

Toată lumea îți va spune că viața de cămin e frumoasă și o experiență unică, pe care nu trebuie să o ratezi. Acest lucru e valabil cu atât mai mult la TUIASI, unde practic Campusul „Tudor Vladimirescu” are dimensiunile unui oraș mai mic, cu 8.000 de studenți în 21 de cămine, și cu primăria la „Direcția Servicii Studențești”. Această insulă în mijlocul Iașului are propriul ecosistem – studenții au un campionat de fotbal pe cămine, cu etape în fiecare săptămână și cu decernare de trofee la final, au o bază sportivă mai mare decât cea din micile orașe amintite anterior, se gospodăresc an de an și ajută la deszăpezirea parcării interioare, la curățarea spațiilor verzi, la ecologizarea porțiunii din râul Bahlui care trece pe lângă campus etc. Echipele de sport ale universității au cea mai tare galerie din Iași și aduc an de an zeci de trofee, iar poveștile despre aventurile și legendele din Tudor dăinuie încă dinainte de 1989 în ligile studențești, care duc mai departe o tradiție de camaraderie aproape unică în țară.

Devino #studentlaTUIASI!
Menu