Revitalizarea zonei verzi dintre căminele T3 și T4

Ideea de „campus verde” a început cu revitalizarea unui mic parc dintre T3 și T4

Universitatea a înțeles repede că te poți simți sufocat, ca student – mai ales dacă ai venit dintr-un oraș mai mic sau mai puțin aglomerat – de jungla de betoane pe care o reprezintă uneori Iașul, mai ales în urma dezvoltărilor din ultimii ani. Așa că am învățat din greșeli: dacă din anii ’70, când a fost construit campusul, ne-am concentrat pe clădiri, pe condiții și pe confortul studenților, acum am început să căutăm să vă oferim și alternative la statul în cămin.

Vrem că în anii următori tot campusul să fie un loc verde, cu spații amenajate în care să-ți petreci timpul vara, pe unde să poți să te plimbi fără să porți grija mașinilor, unde să organizăm în fiecare seară concerte și de unde să nu vrei să pleci vara acasă.

Doar că totul se face cu pași mici și așa am început noi: cu revitalizarea zonei verzi dintre căminele T3 și T4. Ne-a ajutat Fundația Comunitară Iași cu o parte din fonduri, puse la dispoziție de antreprenorii locali, iar studenții: Mihaela Sîrbu, Georgiana Butnariu și Ionuț Furdu, cu toții de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” au oferit proiectul și soluția de implementare.

N-o să mai recunoașteți astăzi zona dintre T3 și T4 când treceți prin campus – înainte exista doar pământ bătătorit pe post de alei și iarba care creștea pe ici-colo.

Din noiembrie 2017 a fost transformată însă radical, folosindu-se doar materiale reciclate: bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis, un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni. Cea mai inovativă este, însă, plasa care iluminează noaptea peste toate – o instalație electrică cu becuri led făcută manual, becurile fiind amplasate în borcanele de zacuscă primite de studenți de-a lungul anilor în pachetele de acasă.

Studenții care ne-au ajutat să facem acest prim mic pas spun că nimic nu a fost întâmplător. Circuitul sportiv a fost creat în urma solicitărilor unor studenți din campus, cum nu exista o zonă de fitness în aer liber disponibilă non-stop și cu accesul liber. Băncile și mesele au fost create în urma observațiilor primite de la studenți care au spus că trebuie să improvizeze locuri în care să stea în aer liber primăvara, iar scrânciobul a fost rezultatul unui sondaj de opinie făcut în rândul colegilor de către proiectanți. Și cum una dintre principalele cerințe ale studenților din campus este să se simtă în siguranță în locurile prin care merg în oraș sau la facultate, s-a decis iluminarea zonei respective.

Acesta este doar un prim pas dintr-un amplu proiect al Direcției Servicii Studențești a universității de a reda campusul înapoi studenților, cu ajutorul lor, prin revitalizarea tuturor parcelelor de spații verzi care există acum.

Menu