Visul asumat al universității noastre este acela de a transforma campusul într-o zonă liberă de mașini, cu spații verzi în care toți studenții să-și poată petrece zilele călduroase de primăvară, vară și toamnă, și cu piste dedicate de bicicletă care să favorizeze astfel deplasarea la facultate pe două roți (rapid, prietenos cu mediul, eficient).
„Centrul civic” al campusului: un amfiteatru în aer liber, cu drumuri redate studenților
În acest sens am făcut pași mici, dar siguri: am construit parcări de biciclete peste tot în campus și pe pregătim să facem și depozite interioare, o cameră în fiecare cămin să fie transformată în depozit acoperit de biciclete; am obținut concesionarea străzilor care tranzitează campusul de la Primărie pentru a putea implementa un sistem de barieră și o modalitate eficientă de a marca locurile de parcare existente.
Cea mai importantă componentă a fost inaugurată însă la deschiderea anului universitar 2019-2020, într-un concert susținut în fața a sute de studenți de cei de la Gașcă Chitară Grozăvești: un amfiteatru în aer liber, construit în urma unui concurs de soluții organizat de Fundația Comunitară Iași și finanțat de compania Transgor Logistik. S-a creat astfel o zonă de petrecere a timpului liber în natură la intersecția la intersecția a cinci cămine din campus, T9, T10, T11 cu T5-T6
Proiectul spune că în acel loc se amplasează cinci module de mobilier urban, se revitalizează spațiul verde și creează practic un centru civic al campusului, în care vor putea fi organizate diferite evenimente culturale sau sociale, cum a fost concertul celor de la Gașcă Chitară Grozăvești. Și acest proiect a fost realizat în colaborare cu studenții Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” – Georgiana Butnariu și Ionuț Furdu, dar nu se oprește aici.
Universitatea va investi în această zonă încă 120.000 de lei pentru a reface aleile care tranzitează întreg spațiul, pentru a monta stâlpi de iluminat și un sistem de irigații astfel încât spațiul de 3.500 de metri pătrați să fie mereu verde, mai ales în condițiile în care Primăria și-a luat angajamentul de a întinde rulouri de gazon natural în tot acest centru.
Acestea sunt lucrurile pe care le-am făcut sau le vom face în viitorul apropiat, însă ce ne dorim pe termen lung? Să avem un „campus al antreprenorilor”, în care să realizăm mai multe concursuri de soluții și să revitalizăm diferite zone de spațiu verde din campus cu sprijinul antreprenorilor locali. Să realizăm o parcare supraterană lângă cantina din campus, unde studenții să aibă asigurat un loc de parcare și care să ne permită să transformă în alei pietonale cât mai multe dintre străzile care tranzitează campusul. Să îl redăm spațiilor verzi și studenților, după modelul campusurilor europene moderne.
Însă arhitectura campusului nu ne va permite ca aspectul să fie același și nici nu vom putea remodela căminele pentru a le face să arate mai modern. Am început însă o colaborare cu un fost student al TUIASI, Cosmin Iluc, care a realizat o serie de intervenții urbane pe căminele și în diferite zone din campus. Un transformator al EON care era vandalizat, cu pereții mâzgăliți și degradați a fost adus la viață de Cosmin printr-o intervenție tip grafitti, acesta acoperindu-l cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică.
În crearea amfiteatrului în aer liber s-a apelat iarăși la Cosmin, care a continuat aceleași forme geometrice la baza căminului T11, urmând a finaliza lucrări similare și la baza căminului T10, în ambele zone pereții fiind degradați și vandalizați. Un vis și o dorință mare a noastră ar fi ca în tot campusul să avem intervenții cu astfel de artă – minimaliste, care să readucă la viață și să schimbe aspectul clădirilor și al campusului în întregime.