Admitere la TUIASI

Vrei să construiești roboţi, baraje, maşini de curse sau clădiri care să zgârie norii? Dacă tot ai idei care să schimbe lumea, vino la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) să le punem în practică împreună. Noi te așteptăm cu 11 facultăți, o școală de inventică, 100 de amfiteatre, 670 de laboratoare, 4060 de burse de studii, sute de burse în străinătate și un campus în care să te bucuri de toate capriciile vieții de student alături de ceilalți ai tăi.

Pe lângă toate acestea, mai avem și o echipă de profesori tineri și entuziaști, dar și de profesori cu experiență, înarmați cu toată răbdarea din lume să te îndrume să descoperi ceea ce te pasionează cu adevărat.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași te înscrii cu un singur dosar și o singură taxă de admitere la oricâte specializări dorești de la cele 11 facultăți, pe o platformă online modernă, unde ții legătura în permanență cu comisia de admitere de la facultate.

Pentru a putea urma toți pașii necesari admiterii, puteți consulta manualul de utilizare, iar la adresa următoare găsiți cele mai des întâlnite întrebări și răspunsurile la ele.

Ce spun studenții

Terminând Liceul de Arte, singura opțiune pentru mine era să continui pe același domeniu, iar asta am găsit la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor. O facultate ce mi-a oferit toate posibilitățile de a învăța în domeniu, de a practica tot ceea ce am făcut teoretic.

În primă fază am fost foarte timidă și reticenta în privința campusului și al căminelor, dar s-a dovedit că m-am înșelat să fiu așa. Am descoperit cu adevărat ce înseamnă să fii un student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și am avut toate oportunitățile pe care și le poate dori un student.

Orice problemă legată de cazare sau de facultate s-a rezolvat fără complicații, iar asta datorită oamenilor de la conducere și a voluntarilor care sunt mereu activi, orice s-ar întâmpla.

Voluntariatul m-a ajutat foarte mult să mă integrez și să culeg amintiri, dar parcul din cadrul căminului T3-T4 a fost și va fi pentru mine un loc unde mereu mă voi putea relaxa și voi putea petrece timp liber cu ceilalți studenți.

Trăiesc în continuare visul studenției și îmi doresc să termin această facultate pentru a ajunge exact acolo unde mă văd. Pentru că, da, sunt locuri de muncă și se caută ingineri la orice oră. Trebuie să îți placă și să gășești pasiune în tot ceea ce faci.

Andrada Baciu
Studentă la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor

Sunt Ioana Voroneanu, studentă în anul VI la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și de mică visam și cum să fie casa mea. Reinterpretam diverse clădiri precum căminele și spitalele, ce aș schimba să confere viață, speranță, bucurie. Am ales arhitectura, chiar dacă implică complexități și învățare permanentă.

Mulți profesori sunt foarte înțelegători și destul de flexibili în timpul corecturilor, țin să avem și noi un cuvânt de spus, o părere, să ne dezvoltăm imaginația și să argumentăm chiar și unele greșeli. Recomand începătorilor să se înscrie și să participe în ASAI, Asociația Studenților Arhitecți Iași, unde se antrenează cu lucrul în echipă, proiecte diversificate, de la grafică la arhitectură. Au ocazia de a lucra cu colegi mai mari și diferiți ca stil. Spre exemplu, un student de anul I poate învăța programe participând cu studenți mai mari, ei venind cu schițe făcute la mână pentru început, ulterior vor redacta și digital.

Am fost cazată și eu la cămin până în anul IV, când a început perioada de pandemie. La parter avem o spălătorie și sală de lectură, dar și un magazin la parterul căminului de unde puteam să cumpărăm strictul necesar. Din punctul de vedere al unei persoane care s-a mutat de capul ei într-un oraș nou, campusul universitar m-a ajutat să învăț să mă descurc pe cont propriu. Avem o cantină destul de mare, cu mâncare foarte bună și ieftină. Cu aproximativ 15 lei îți cumperi mâncare pentru două mese. Activitățile din campus sunt foarte variate, iar pe lângă cele cu ligile studențești mai avem activități și în parteneriat cu alte companii.

Facultatea pe mine m-a întărit și m-a antrenat cu volumul de muncă și nesomnul. Mai am un an și termin și parcă deja mi-e dor de emoțiile de la panou și predări, dar mai ales de bucuria de după predare. Atunci nu mai simțeam oboseala, revenea energia la loc.

Ioana Voroneanu
Studentă în anul al VI-lea la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”

Ce spun absolvenții

Facultatea de Electronică și Telecomunicații a fost pentru mine o continuare naturală de a aprofunda cunoștințele acumulate în timpul liceului. În facultate, prin cadrele didactice cu care am interacționat, am învățat cum să devin profesionist și cum să devin un inginer ce lucrează în dezvoltare de sisteme electronice, algoritmi software și produse inovative pentru mașini electrice.

Când mă gândesc la facultate, mă gândesc la carierea pe care o am acum, la persoanele dragi care îmi sunt alături și la amintirile frumoase din timpul studenției. Cred cu tărie că ETTI este o alegerea potrivită pentru toți cei pasionați și cei care își doresc să devină profesioniști.

Octav Pintilie
Manager departament dezvoltare soluții generice pentru tehnologii de electrificare - Vitesco Technologies Romania

Ma numesc Zazu Mihaela-Cosmina și am urmat cursurile Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, în perioada 2014-2020. În prezent, lucrez în Brașov la un birou de arhitectură unde îmi și efectuez stagiul pentru dobândirea dreptului de semnătură. La prima vedere poate să pară un loc de muncă normal, dar analizând în detaliu, arhitectura reprezintă un mod de viață, iar acest lucru l-am învățat încă din timpul facultății. Chiar dacă există admitere și o pregătire în prealabil pentru ea, nu pot spune că până să devin student în anul I știam cu adevărat ceea ce urma să mă aștepte ca absolvent.

Dar trecând prin cei 6 ani de facultate, am înțeles și învățat treptat că arhitectura nu este doar despre imaginea finală, ci despre multe alte componente. La o primă vedere, numărul anilor de studiu pare mare, dar informațiile sunt structurate astfel încât etapele de incursiune în viitoarea profesie de arhitect sunt depășite într-un mod natural. Nu aș putea puncta un curs anume despre care să spun că m-a ajutat cel mai mult, deoarce fiecare a reprezentat o cărămidă importantă în clădirea mea ca arhitect, dar pot să reamintesc că discuțiile libere cu profesorii de la atelier mi-au oferit informații esențiale, pe care nu le puteam dobândi în urma studiului individual.

Aș vrea să amintesc și de voluntariatul în cadrul asociației studențești, deoarece a reprezentat un plus în viața mea de student arhitect. Analizând toți anii de studiu, sunt mândră că am absolvit această facultate și le mulțumesc tuturor pentru cei 6 ani de studiu.

Mihaela-Cosmina Zazu
Absolventă a Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
Menu